Rijedak zapis iz Komiže

Među najdragocjenije izvore za poznavanje vjerske prošlosti pojedinih župa spadaju zapisnici apostolskih i biskupskih pohoda (vizitacija). U njima – a zapisnici sežu u drugu polovicu 16. st. – možemo pratiti vjersko i društveno stanje naših župa. Neki zapisnici su potpuniji, neki oskudniji. Srećom, često se u njima nađe i poneka zanimljivost koja plijeni pozornost u sadašnjem trenutku.

Tako u zapisniku vizitacije hvarskog biskupa Condulmera iz 1724. g. nalazimo nesvakidašnji zapis iz Komiže. Po svemu sudeći riječ o nečemu što je potpuno i odavno nestalo iz sjećanja, a možda je bilo procijenjeno kao neutemeljeno te nije polučilo posebno štovanje. O čemu je riječ? Biskup Condulmer je prilikom pohoda 1724. g. ispitao svjedoke događaja za koji se moglo reći da je imao nešto nadnaravno u sebi. Riječ je o događaju iz crkve Gospe Gusarice. Svjedoci su tvrdili da se druge korizmene nedjelje, točnije u ožujku 1721. g. za vrijeme izlaganja Presvetog Oltarskog Sakramenta u pokaznici vidio čudesan prozor Krista. Izjave o čudu su dali u Komiži 4. svibnja 1724. g. komiški župnik don Luka Kuljiš – isti onaj koji nam je ostavio najpotpuniju priču o gusarskoj krađi Gospine slike, a 1724. g. je imao 50 godina – Karlo Borčić Nikole i Ante Kuljiš-“Kandia”. Izjave su unesene u zapisnik te su ih spomenuti svjedoci vlastoručno potpisali.

Župnik Kuljiš navodi da je Presveto izložio kako se običavalo u nedjelje mjeseca ožujka. Iz toga zaključujemo da je postojala pobožnost vezane za ožujske nedjelje, kao što je ponegdje do danas ostala pobožnost vezana za ožujske (marčane) petke.

Izjave svjedoka donose slijedeću priču: za vrijeme izlaganja Presvetog Oltarskog Sakramenta u pokaznici su na posvećenoj hostiji vidjeli lik ispaćenog Krista Ecce Homo (hrvatski: Evo čovjeka) s dugom i dvodijelnom bradom te velom preko glave. Uz to se bilježi da je lik Isusa odjeven u tamno platno te je iz jednog dijela hostije probijao izvanredan sjaj, a u pozadini izvanredna bjelina. Župnik don Luka Kuljiš je izjavio da je prizor trajalo oko jedan sat i da su to vidjela čak i djeca. Karlo Borčić je izjavio da su prizor vidjeli svi nazočni u crkvi te da je prizor trajalo oko sat vremena. Ante Kuljiš (42.) je izjavio da je prizor vidio dok je držao svijeću u ruci (torac) te da je viđenje trajalo koliko i obred. Sve tri izjave se gotovo podudaraju, no nemamo ništa što bi govorilo je to “čudo” u narodu polučilo kakvo-takvo štovanje.

Postoji li kakva veza između ukradene slike Ecce Homo i ovog događaja, to možemo nagađati. Možda je slika bila nabavljena na uspomenu ovog događaja?! Ta je slika – po predaji Tizianov rad – ukradena iz Mustera krajem srpnja 1972. g. te se do danas ništa službeno o njoj ne zna, iako je kradljivac ostavio njezin okvir.

← Zvona komiških crkava

Čovječnost vodi u Nebo →

Odgovori

Napomena: Objavljuju se samo imenom i prezimenom potpisani i obrazloženi komentari, pitanja i prilozi.

Autorski tekstovi urednika smiju se koristiti i prenositi bez ikakve dozvole, uz zamolbu da se navede izvor.

WEB DIZAJN I PODRŠKA: STJEPAN TAFRA.