KAD SVECI MARŠIRAJU

Talijanski grad Gubbi, smješten u regiji Umbriji, poznajemo po priči o gubijskom vuku i sv. Franji Asiškom te nedavno i po televizijskoj seriji “Don Matteo”. Jedan drugi lik, osjetno manje poznat, omogućit će gradu naslijeđe i prepoznatljivost kakvu ima rijetko koji grad. Sv. Ubald i svibanj daju Gubbiju rijetku posebnost. Festivalsko ozračje u srednjovjekovnom duhu dolazi do izražaja 15. svibnja u proslavi sveca-zaštitnika Gubbija.

Za sve je zaslužan biskup Ubald (Tebald). Priča kaže da se biskup, inače iz obitelji njemačkog porijekla, zauzeo za grad te je oboružan miroljubivošću stupio pred cara Fridricha Barbarossu. Izišao je iz grada i pošao caru u susret. Barbarossu je iznenadila njegova hrabrost. Car je – a susret s Barbarossom će biti povod plovidbe pape Aleksandra III. uz našu obalu i zaustavljanju na Palagruži, Visu i u Zadru prije 840 godina – poštedio grad. Kako se “bilateralni razgovor” odužio, nastao je strah i nered u gradu. Kad se biskup vratio, želio je da stanovnici čim prije saznaju sretan ishod susreta. Stavili su ga na veliko postolje i trčećim korakom nosili ulicama kako bi ga svi vidjeli i saznali da je grad na sigurnom. Stoga je festival proslava toga događaja iz drevne prošlosti i u sebi sadrži mnoge druge naslage minulih stoljeća, posebno nadmetanje vezano uz obrtničke bratovštine. Tako se od 13. stoljeća u Gubbiju održava svečanost koja sadrži jedinstveni tijek i predstavlja jedinstveni doživljaj.

Nosači nose kroz grad tri “makine” na koje su postavljeni mali odjeveni kipovi trojice svetaca: sv. Ubald (263 kg), sv. Juraj (271 kg) i sv. Antun Opat (287 kg). Povorka kreće od glavnog gradskog trga te se najvećom brzinom probija prema bazilici sv. Ubalda. Taj se folklorni spektakl zove “Corsa dei Ceri”, odnosno utrka svetaca. Riječ je o svojevrsnoj procesiji, ma koliko ta riječ čudno zvuči u tom za nas neuobičajenom kontekstu. Kipove svetaca, koji se postavljaju na oktogonalne drvene stupove, nosači nose na svojim ramenima, a predvodi iz njihov vođa koji trči pored postolja i upravlja skupinom. Svaka skupina nosi tradicionalno odijelo i ima svoju boju: skupina sv. Ubalda nosi žute majice, sv. Jurja plave, a sv. Antuna crne.

 

 

← MEDIJSKA DIJETA

MALENI KOJI SU VELIKI →

Odgovori

Napomena: Objavljuju se samo imenom i prezimenom potpisani i obrazloženi komentari, pitanja i prilozi.

Autorski tekstovi urednika smiju se koristiti i prenositi bez ikakve dozvole, uz zamolbu da se navede izvor.

WEB DIZAJN I PODRŠKA: STJEPAN TAFRA.