Postkatolička Irska

Irska, donedavno nazivana najkatoličkijom zemljom svijeta, nekada je „izvozila“ svećenike na sve četiri strane svijeta, danas ih „uvozi“ iz zemalja poput Nigerije u kojoj je kršćanstvo uvelike plod djelovanja irskih misionara. U Irsku dolaze svećenici iz Indonezije, Rumunjske, Kine i Brazila. Veliko nacionalno bogoslovno sjemenište u Maynoothu nekada je imalo 500 bogoslova, a danas ih ima 20. Ostale su bogoslovije zatvorene 1993. godine. Dakle, Irska danas ima 20 svećeničkih kandidata za 26 biskupija! Spomenuto sjemenište bilo je svojedobno najveće bogoslovno sjemenište na svijetu i od osnutka 1795. god. pa do danas „proizvelo“ je više od 11 000 svećenika.

Ono što je prije 30 godina u irskom katoličkom krajoliku bilo nezamislivo, danas je stvarnost. Strmoglavi i nagli pad tradicionalnog vjerskog stanja vidi se po pohađanju nedjeljne mise. Dok je 1971. godine 91% stanovnika pohađalo nedjeljnu misu, danas se brojka kreće iznad 20%. Uglavnom se radi o sijedima glavama u crkvenim klupama. Zatvaranja samostana postala je irska svakodnevica koju prate prigodna tugovanja i novinski članci.  

U Irskoj je od 1970. godine broj svećenika, redovnika i redovnica pao za 70%. U posljednje tri godine je umrlo više od 25% svećenika, a danas je prosječna dob svećenika iznad 70 godina. Nije čudno da svećenike u Irskoj zovu „izgubljeno pleme“.

Naime, prije pola stoljeća u Irskoj je bilo 14 000 časnih sestara, a sada ih ima oko 4 000. Njihova prosječna dob je iznad 80 godina. Nova su ženska zvanja rijetka. S tim u vezi je jedan irski svećenik kazao: „Opseg posla je porastao, a drastično je opao broj raspoloživih za obavljanje poslova. Ovakva situacija nije nastala preko noći. Značajan pad zvanja je počeo prije 30 godina. Nije nedostajalo glasova koji su pozivali na djelovanje, na preispitivanje načina na koji obrazujemo i pratimo vjernike laike, na stvaranje struktura dijaloga, sudjelovanja i supsidijarnosti. Neki su na takve glasove odgovarali s optužbama i samouvjereno govorili: ‘Bog će providjeti!’“

O stanju irskog katolicizma u siječnju su prikazani dokumentarci “Posljednji svećenici u Irskoj” i “Posljednje redovnice u Irskoj“, a posebno je zanimljiva knjiga „Najbolji katolici na svijetu“ koja uvelike može poslužiti za tumačenje barem nekih sličnosti irskog katolicizma s hrvatskim katolicizmom. Inače, Irska ima više od 5 milijuna stanovnika i 69% deklariranih katolika.  

Mnogi kažu da Irskoj tek slijedi snažnije pražnjenje crkava i potpuni nestanak svećeničkih zvanja. Kad se sve zbroji i oduzme, sadašnje stanje ukazuje da je Crkva u Irskoj potpuno nebitna za većinu mladih ljudi. Hoće li na obale moderne, plitke i sebične Irske, kako ju je svojedobno nazvao jedan novinar, doploviti novi sv. Patrik, to samo Bog zna!

← Krštenje u teatru neznanja

Odgovori

Napomena: Objavljuju se samo imenom i prezimenom potpisani i obrazloženi komentari, pitanja i prilozi.

Autorski tekstovi urednika smiju se koristiti i prenositi bez ikakve dozvole, uz zamolbu da se navede izvor.

WEB DIZAJN I PODRŠKA: STJEPAN TAFRA.