O (NE)TOLERANCIJI

U jučerašnjem broju Slobodne Dalmacije (23. siječnja) objavljen je članak novinarke Marijane Cvrtile “FIFA protiv Isusa”, povodom virtualnog uklanjanja natpisa s Isusovim imenom s vrpce koju je na glavi nosio Neymar, Brazilac i nogometaš Barcelone. Ovdje donosim njezina dva pitanja i moja dva odgovora koji su uključeni u spomenutom članku.

***

MARIJANA CVRTILA: Ima li FIFA pravo u ime i pod krinkom tolerancije te poštivanja osjećaja drugih postupiti na ovakav način i brisati natpis kojim pojedinac izražava svoja osobna uvjerenja? Je li to napad na slobodu govora i izražavanja osobnog mišljenja?

DON IVICA: To glede FIFE nije novost. Time se potvrđuje podložnost tolerancije različitim manipulacijama. Drugo, vidljivo je da zagovornici tolerancije nisu uvijek tolerantni prema drugačijim pogledima na toleranciju. Važno je uočiti da poštivanje drugih nije u zatiranju ili skrivanju vlastitog identiteta. Vrednovanje drugih podrazumijeva pravo na očitovanje osobnog identiteta. Treće, mislim da je za europski kontekst važno naglasiti kako je odbacivanje prava na očitovanje identiteta, i to u ime tolerancije, zapravo odricanje od duhovnih izvora europske kulture bez kojih je nemoguć bilo kakav dijalog, sloboda i tolerancija. Srećom, to onda otvara pitanje istine, a pitanje istine često “tolerantnima” postaje izlikom da te proglase fundamentalistom.

MARIJANA CVRTILA: Vodi li zapadni svijet svojevrsni “rat” protiv Isusa i simbola kršćanstva sa željom da u društvima prevlada sekularizacija i njezine vrijednosti (ateizam, slobode bez granica, svijet bez križeva i drugih vjerskih simbola na javnim mjestima) i što je, prema Vašem mišljenju, tome uzrok?

DON IVICA: Nema dvojbe da je sekularizacija preplavila zapadnjačka društva u kojima se sve više živi kao da Boga nema, gdje je na snazi “isparavanje” Boga. Uzroci sekularizacije su složena i slojevita tema. Ipak, što bolje razumijemo posljednjih dvjesto godina, bolje ćemo uočiti da sekularizacija nije prijetnja kršćanstvu, već mu pomaže da se pročisti od različitih natruha, da kršćani budu vjerodostojniji i da ne pristanu na laž sekularizma. Osobno mi se čini da danas nije glavni problem u onima koji bi htjeli zatrti prisutnost kršćanskih simbola u javnosti, pa makar bi se to, kako ste kazali, uvjetno rečeno moglo nazvati ratom, nego je na kršćanima da ne podlegnu zloporabi kršćanskih simbola za postizavanje učinaka koji su nespojivi s Kristom. Kršćanima pripada napor oko življenja poruke Kristova križa, a ne mehaničko isticanje kršćanskih simbola u javnosti kao da će njihovom prisutnošću doći do porasta vjere i dobra. S tim u vezi, kao i glede bilo kakvog oblika ateizacije, valja bdjeti da se strastvenije zalažemo oko tihog, samozatajnog i predanog očuvanja svjetla vjere.

← KOJEG JE SPOLA/RODA NERAZUMIJEVANJE?

“ŠTO BI SE U ŠVICARSKOJ URADILO…” →

Odgovori

Napomena: Objavljuju se samo imenom i prezimenom potpisani i obrazloženi komentari, pitanja i prilozi.

Autorski tekstovi urednika smiju se koristiti i prenositi bez ikakve dozvole, uz zamolbu da se navede izvor.

WEB DIZAJN I PODRŠKA: STJEPAN TAFRA.