NEMA ČEGA NEMA

Žalobni zbor žena

Započeo je svibanj. U Katoličkoj Crkvi svibanj je posvećen Gospi. U crkvama se obavljaju svibanjske pobožnosti koje su, kad je riječ o stanju kod nas, dobrim dijelom ostatak ostataka onoga što je postojalo između dva svjetska rata.

U mediteranskom prostoru očuvao se do danas veliki broj pučkih pobožnosti s marijanskim predznakom. Riječ je o tradicijskim pobožnostima koje su nastale u prošlosti, a među njima su najupečatljivije one Velikog tjedna. Tako se i danas, posebno u južnim talijanskim pokrajinama, mogu naći pučke pobožnosti u kojim  se ispresijeca barokna duhovnost, folklorni elementi, žilavost podneblja i poistovjećivanje stanovništva sa svojom prošlošću.

Jedna od zanimljivijih marijanskih pobožnosti, iako je usko vezana uz Isusovu muku, odvija se na Veliku subotu u talijanskom gradu Canosa di Puglia. U tom južnotalijanskom gradu Velika subota je obilježena starom procesijom koja se obavlja iz pobožnosti prema Marijinoj boli, ali s naglaskom na osamljenosti, što ima svoju povezanost s uspoređivanjem Marijine boli i Jeruzalema koji je razaranjem i babilonskim ropstvom ostao osamljen. Procesija Osamljene kreće na Veliku subotu u 9 sati iz nove crkve sv. Franje i Blaža –  dvije crkve spomenutih svetaca su razorene u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, pa je kasnije podignuta jedna posvećena dvojici svetaca – te prolazi glavnim gradskim ulicama i vraća se u crkvu iz koje je krenula. Izvorni Gospin kip je stradao u bombardiranju 1943., a novi je izrađen 1953. g.

U procesiji, a o njoj se brine bratovština Gospe od Ruzarija, muškarci nose veliko postolje na kojem su kipovi Gospe i anđela tješitelja te križ podignut nad Kristovim grobom. Svake godine u procesiji sudjeluje veliki broj djece. Najviše ih je odjeveno u anđele, ministrantske i ljubičaste haljine, a svi nose znakove Muke, kao što je bilo u izvedbi srednjovjekovnih skazanja Muke. Posebno mjesto pripada ženama, jer one tvore pjevački zbor. Upečatljiv dojam ostavlja njihova crnina i posebno crni veo kojim pokrivaju glavu. U procesiji pjevaju Stala plačuć tužna Mati, i to u tugaljivom napjevu. Njihovo pjevanje, praćeno orkestrom, ostavlja dojam sprovodnih žalopojki i time stvara most prema emotivnim dinamikama ljudskih sjećanja, što je stanovnicima spomenutog grada veoma važno. Na snimci se može vidjeti da se pjevačice u procesiji drže šoto braco pa se može reći da tvore pjevački lanac. Posljednjih godina zbor doseže preko 360 žena u rasponu od 16 do 50 godina. Da bi pjevanje bilo skladno, žene se već početkom ožujka od ponedjeljka do petka okupljaju na jednosatnu probu pjevanja.

 

 

← PRODAJ PROŠLOST – UŽIVAJ SADAŠNJOST

ZEKO, GASTRITIS I MI →

4 komentara

  1. Don Ivica Huljev

    Da, no ipak je pitanje na što upućuje ta simbolika.

  2. Mirna Čudić

    Naravno da ovisi o tome koliko je vjera proživljena i koliko se svjedoči. Samo kažem da je sama simbolika rječita.

  3. Don Ivica Huljev

    Nisam baš siguran da bi se moglo tako reći. Riječ je o jednom tipu naslijeđene pobožnosti s naglaskom na afektivnom, a toga ima obilje u tim krajevima. Ono što je presudno, tiče se pitanja u kolikoj mjeri životi učesnika šire miris Kristova pashalnog otajstva, a koliko miris mjesne religiozne prošlosti. To bi trebalo vidjeti na terenu, a onda bi, kad i drugdje, vjerojatno isplivalo mnogo toga što nema previše veze s vjerom u Krista. Uostalom, ne vidim zašto bi bilo nužno biti vjernik da bi se učesnik ugodno osjećao u jednoj takvoj manifestaciji.

  4. Mirna Čudić

    Uistinu upečatljiva i procesija i kip i napjev… Inače, znam da ste rekli da je barokna duhovnost bila previše zakopčana u individualistički doživljaj patnje i osjećaja krivnje. No konkretno, simbolika ovog običaja mi se čini kao odraz zdrave duhovnosti utemeljene na biblijskoj slici Marije kao personifikacije razorenog Jeruzalema.

Odgovori

Napomena: Objavljuju se samo imenom i prezimenom potpisani i obrazloženi komentari, pitanja i prilozi.

Autorski tekstovi urednika smiju se koristiti i prenositi bez ikakve dozvole, uz zamolbu da se navede izvor.

WEB DIZAJN I PODRŠKA: STJEPAN TAFRA.